Gebruik van rechtenvrije muziek loont niet meer vanaf 2024

Het gebruik van rechtenvrije muziek in je winkel, restaurant of bedrijfsruimte gaat vanaf dit jaar (2024) meer geld kosten. Dat is het gevolg van een beleidswijziging van Sena, de stichting die zorgt dat artiesten en producenten een vergoeding krijgen als hun werk gebruikt wordt. Het gaat hierbij om ‘rechten-inclusieve muziek’.

Rechten-inclusieve muziek
Rechten-inclusieve muziek is muziek waarvoor de rechten al zijn verkregen door een tussenpersoon, zodat je de liedjes mag draaien in je onderneming en er niet extra voor hoeft te betalen. Dit zijn vaak niet de laatste hits die op de radio te horen zijn, maar om liedjes van minder bekende artiesten. Die artiesten verkopen hun muziekrechten zelfstandig aan een tussenpersoon en krijgen daar een vergoeding voor.

Echter, per 2024 is het niet meer mogelijk om via deze manier muziek te draaien. Ondernemers die deze rechtenvrije muziek in hun winkels willen afspelen, worden namelijk verplicht om de vergoeding via Sena te regelen. Gebruikers van muziek waarvan Sena de rechten beheert, worden niet langer vrijgesteld van het betalen van vergoedingen. In ruil daarvoor krijgen ondernemers wel toegang tot muziek van grote, bekende artiesten.

Commerciële muziek loont
Kortom, het loont nu niet meer om de rechtenvrije muziek te verkiezen boven het gebruik van commerciële muziek in je onderneming. Juist nu kiezen voor commerciële muziek is daardoor interessant. Winkelradio voorziet in het maken en beheren van een custom-made radiokanaal voor je bedrijf, winkel of stadscentrum met het gebruik van commerciële muziek. Dit zorgt voor 100% herkenbaarheid bij je klant of bezoeker die de grootste hits en classics van de muziek direct herkent. Dat draagt bij aan een positieve beleving in jouw onderneming!

Weten hoe Winkelradio nog meer positief kan bijdragen aan je bedrijf, winkel of stadscentrum? Of ben je benieuwd welke voordelen het gebruik van commerciële muziek heeft in je onderneming? Mail vrijblijvend voor meer informatie naar info@winkelradio.com en we helpen je graag!